زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

تهدید احبار (قرآن)





از مصادیق تهدیدشدگان که در آیات قرآن معرفی شده‌اند، احبار هستند. علل تهدید شدن احبار عبارتند از:


۱ - مخالفت با تغییر قبله



احبار (علماى یهود)، مورد تهدید خداوند، به دليل مخالفت با تغيير قبله:
«قَد نَرى‌ تَقَلُّبَ وجهِكَ فِى السَّماءِ فَلَنُوَلّيَنَّكَ قِبلَةً تَرضها فَوَلّ وجهَكَ شَطرَ المَسجِدِ الحَرامِ وحَيثُ ما كُنتُم فَوَلّوا وُجوهَكُم شَطرَهُ وانَّ الَّذينَ اوتوا الكِتبَ لَيَعلَمونَ انَّهُ الحَقُّ مِن رَبّهِم ومَا اللَّهُ بِغفِلٍ عَمّا يَعمَلون؛نگاه‌های انتظارآمیز تو را به سوی آسمان (برای تعیین قبله نهایی) می‌بینیم! اکنون تو را به سوی قبله‌ای که از آن خشنود باشی، باز می‌گردانیم. پس روی خود را به سوی مسجد الحرام کن! و هر جا باشید، روی خود را به سوی آن بگردانید! و کسانی که کتاب آسمانی به آنها داده شده، بخوبی می‌دانند این فرمان حقی است که از ناحیه پروردگارشان صادر شده؛ (و در کتابهای خود خوانده‌اند که پیغمبر اسلام، به سوی دو قبله، نماز می‌خواند). و خداوند از اعمال آنها (در مخفی داشتن این آیات) غافل نیست!»
مقصود از «اوتوا الکتاب» علمای یهود است.

۲ - خودداری از بیان تورات



هشدار خداوند به احبار، به دليل خوددارى از بيان احكام تورات:
«انّا انزَلنَا التَّورةَ فيها هُدىً ونورٌ يَحكُمُ بِهَا النَّبِيّونَ الَّذينَ اسلَموا لِلَّذينَ هادوا والرَّبنِيّونَ والاحبارُ بِمَا استُحفِظوا مِن كِتبِ اللَّهِ وكانوا عَلَيهِ شُهَداءَ فَلا تَخشَوُا النّاسَ واخشَون ... ومَن لَم يَحكُم بِما انزَلَ اللَّهُ فَاولكَ هُمُ الكفِرون؛ما تورات را نازل کردیم در حالی که در آن، هدایت و نور بود؛ و پیامبران، که در برابر فرمان خدا تسلیم بودند، با آن برای یهود حکم می‌کردند؛ و (همچنین) علما و دانشمندان به این کتاب که به آنها سپرده شده و بر آن گواه بودند، داوری می‌نمودند. بنابر این، (بخاطر داوری بر طبق آیات الهی،) از مردم نهراسید! و از من بترسید! و آیات مرا به بهای ناچیزی نفروشید! و آنها که به احکامی که خدا نازل کرده حکم نمی‌کنند، کافر هستند.»

۳ - تحریف تورات



احبار، مورد هشدار خداوند، به سبب تحریف تورات و سوداگری با آن:
«فَوَيلٌ لِلَّذينَ يَكتُبونَ الكِتبَ بِايديهِم ثُمَّ يَقولونَ هذا مِن عِندِ اللَّهِ لِيَشتَروا بِهِ ثَمَنًا قَلِيلًا فَوَيلٌ لَهُم مِمّا كَتَبَت ايديهِم وويلٌ لَهُم مِمّا يَكسِبون؛پس وای بر آنها که نوشته‌ای با دست خود می‌نویسند، سپس می‌گویند: این، از طرف خداست. تا آن را به بهای کمی بفروشند. پس وای بر آنها از آنچه با دست خود نوشتند؛ و وای بر آنان از آنچه از این راه به دست می‌آورند!»
بر اساس حدیث نقل شده از امام باقر علیه‌السلام، علمای یهود صفات پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله را در تورات تحریف می‌کردند.

۴ - ترک نهی از منکر



علماى يهود، مورد تهديد سخت خداوند، به دليل ترك نهی از منکر:
«لَولا يَنههُمُ الرَّبنِيّونَ والاحبارُ عَن قَولِهِمُ الاثمَ واكلِهِمُ السُّحتَ لَبِئسَ ما كانوا يَصنَعون؛چرا دانشمندان نصاری و علمای یهود، آنها را از سخنان گناه‌آمیز و خوردن مال حرام، نهی نمی‌کنند؟! چه زشت است عملی که انجام می‌دادند!»

۵ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۱۴۴.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۴۲۳.    
۳. مائده/سوره۵، آیه۴۴.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۷۹.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۲۷۹.    
۶. مائده/سوره۵، آیه۶۳.    


۶ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۳۱۷، برگرفته از مقاله «تهدیدشدگان (احبار)».    


رده‌های این صفحه : احبار | تهدید | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.